בנורבגיה, הגעתו הבלתי צפויה של לוויתן בלוגה לחופים משכה את תשומת לבו של דייג מקומי, שחשד במהירות. בבדיקה מעמיקה יותר, הוא גילה רתמה מהודקת היטב לגופו של הלוויתן. מה שהפך את הגילוי למסקרן עוד יותר היה נוכחותה של מצלמת GoPro המחוברת לרתמה.
התקרית עוררה ספקולציות בקרב סקנדינבים, כאשר רבים טוענים כי היא עשויה להיות חלק ממשימת ריגול רוסית. בעוד שלרוסיה יש היסטוריה ידועה של ניצול יונקים ימיים למטרות צבאיות, חשוב לציין שהם לא המעצמה היחידה עם ניסיון כזה.
ולדימיר הבלוגה: לוויתן חשוד
בשנת 2019, הרשויות הנורבגיות גילו לווייתן בלוגה בשם ולדימיר לבוש במצלמת GoPro. מקורה של המצלמה בסנט פטרסבורג, רוסיה, לא הותיר ספק רב לגבי השתייכותו של ולדימיר. מומחים צבאיים שיערו שהוא הוכשר על ידי המודיעין הרוסי לאסוף מידע במים הקפואים של שוודיה ונורבגיה. דייג ערני נקט בפעולה, שחרר את ולדימיר מהרתמה ופתר את התעלומה.
עשורים של שיתוף פעולה: יונקים צבאיים וימיים רוסיים
שיתוף הפעולה בין הצבא הרוסי ליונקים ימיים מתחיל כמה עשורים אחורה. כבר בשנות ה-60 יזמה רוסיה תכניות אימונים לדולפינים, שאפשרו להם לזהות מוקשים ואף להטמין חומרי נפץ על ספינות. נמשכות שמועות שיצורים תבוניים אלה אומנו למטרות קטלניות. עם היכולת לזהות חפצים ולבצע משימות ספציפיות, הדולפינים הללו מציגים את יכולת ההסתגלות המדהימה שלהם ואת התרומות הפוטנציאליות שלהם במבצעים צבאיים.
הדולפינים האסטרטגיים של רוסיה: מאומנים למעקב והגנה
צצו דיווחים המצביעים על כך שרוסיה הרחיקה לכת ורכשה דולפינים במיוחד למטרות אימונים. משרד ההגנה הרוסי פרסם מודעה המחפשת דולפינים בני 3 עד 5, באורך של 2.5 מטרים, ובעלי “יכולות פיזיות מרשימות”. אם במקרה אתה מכיר דולפינים העומדים בקריטריונים אלה, הם יוכשרו לאתר, לזהות, לסווג איומים פוטנציאליים ולסמן את מיקומם. זה מאפשר לכוחות הביטחון הימיים להגיב ביעילות לאיומים כאלה.
במהלך חייהם של דולפינים אלו, שהוכשר לראשונה באקווריום סבסטופול לשחות עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים, השתנה באופן דרמטי לאחר סיפוח חצי האי קרים על ידי רוסיה בשנת 2014. היכנסו לפרק השני. ההתפתחויות האחרונות גילו כי הדולפינים הללו ממלאים כעת תפקיד מכריע בהגנה על בסיסי הצי הרוסי הממוקמים בים השחור. משימתם שואפת להגן על ספינות מפני נזק אפשרי על ידי הרתעת הכוחות האוקראינים. ניצול הדולפינים כמנגנון הגנה מעלה שאלות מסקרנות לגבי האפשרויות שיש להם. אם ניתן לאמן אותם לבדר קהל על ידי קפיצה דרך חישוקים, היכולות שלהם מתרחבות למשימות מורכבות הרבה יותר.
בעלי חיים ימיים במלחמה: אסטרטגיה עתיקת יומין שנמשכת בעידן ההייטק
במהלך ההיסטוריה, מדינות שונות רתמו את כוחן של בעלי חיים ימיים למטרות צבאיות. פרקטיקה זו מתחילה למעלה ממאה שנה כאשר הבריטים, שהתמודדו עם דילמת הצוללות במהלך מלחמת העולם הראשונה, הביאו פתרון גאוני. בהיעדר טכנולוגיית סונאר, הם העסיקו אריות ים מאומנים, מתגמלים אותם בדגים בשפע, כדי לזהות ולאתר צוללות האורבות מתחת לים.
לא רק ברוסיה
לא רק הרוסים העסיקו חיות ימיות ללחימה. צבא ארצות הברית זיהה גם את היכולות הייחודיות של לווייתנים, דולפינים וכלבי ים. רישומים היסטוריים מצביעים על כך שיצורים תבוניים אלה נפרסו במהלך מלחמת וייטנאם ומלחמת המפרץ השנייה ב-2003 כדי לזהות מוקשים בנמלים מוגבלים שאינם נגישים לספינות אמריקאיות.
בתקופות עכשוויות, יותר ממאה דולפינים ואריות ים עוברים כיום אימונים קפדניים במפרץ סן דייגו כדי לתרום למאמצי סיכול הטרור העולמיים. נשאלת השאלה: מדוע אנו עדיין מסתמכים על החיות הללו בעידן הטכנולוגיה המתקדמת? מה מבדיל אותם מאיתנו? התשובה טמונה ביכולות הסונאר המולדות שלהם. בעוד שבני אדם מוגבלים לתפיסה חזותית, לדולפינים יש מערכות סונאר מפותחות המאפשרות להם לזהות שחיינים עוינים בקלות, במיוחד בסביבות תת-מימיות. עם אימון מתאים, דולפינים יכולים אפילו לנטרל איומים פוטנציאליים.
אפילו בעידן הטכנולוגי המתקדם ביותר שלנו, ברור שבעלי חיים יכולים להיות בעלי יתרון ייחודי על פני האינטליגנציה האנושית, בין אם טבעית או מלאכותית. ההסתמכות של דולפינים על סונאר מספקת להם יתרון מובהק במעקב תת-מימי, ועולה על מגבלות העיניים האנושיות. לכן, מתוך הכרה באינטליגנציה המובנית של היצורים הללו ובתרומותיהם החשובות, כוחות צבא ממשיכים לנצל את כישוריהם המדהימים.