בניגוד למקובל, דיני מיסים הם לא תוצאה של החלטה שרירותית של פקיד כזה או אחר, האמת היא כי בבסיס השיטה עומד רעיון די פשוט ואפילו, הגיוני במידה רבה. דיני מיסים נועדו כדי להבטיח, כי כל אזרחי המדינה ישלמו מס למדינה בעבור פיתוח תשתיות מהן כולם יכולים ליהנות. בין אם מדובר על פיתוח של כבישים חדשים או על שימוש תשתיות התקשורת, כל אלו למעשה, מאפשרים לכל האזרחים ליהנות מחיים טובים יותר. אבל, כל רעיון נפלא, צריך לקבל כלים מעשיים ופרקטים, על מנת שיצא לפועל באופן הטוב ביותר. התפקיד של חוקי המס הוא להצליח ולקבוע, מי צריך לשלם מיסים למדינה, מה גובה הסכום אותו ישלם ומתי. אם אתם רוצים ליהנות מכלים פרקטיים שילוו אתכם לבחירות חכמות יותר, מוזמנים להמשיך לקרוא.
דיני מיסים לא נקבעים באופן שרירותי
כמו שאתם וודאי מבינים כבר, דיני מיסים הם לא משהו ‘שרירותי’, אנחנו מדברים על קביעה של המחוקק. בני אדם, פוליטיקאים, אשר קבעו כללים בנוגע לגבייה של מיסים מאזרחי המדינה, כדי שהתהליך ייעשה בצורה הוגנת. למשל, הרי ברור לכולם כי לא הגיוני שמי שמרוויח סכומי כסף גבוהים, ישלם את אותו המס כמו מי שמרוויח משכורת בשכר מינימום. דוגמא נוספת, היא של אימהות לילדים קטנים. הרי מטבע הדברים, אנחנו מניחים כי אימהות לילדים עובדות פחות שעות ואנחנו יכולים להניח כי הן, נדרשות לשלם עבור עזרה בבית, כדי שיוכלו לצאת לעבוד. אלו רק שתי דוגמאות, אבל כמו שאפשר לראות, החיים מלאים באינספור סיפורים אישיים, על אזרחים שונים, אשר השאלה ‘כמה מס הם צריכים לשלם’, היא שאלה מורכבת. כדי להצליח להכניס את כל האירועים הקטנים הללו, לתוך תבנית מסודרת, נקבעו תקנות בחוק, המאפשרות לנו לקבוע את שיעור גובה המס בצורה מדוייקת והוגנת עבור כל האזרחים.
מה הכללים המנחים, לקביעה של שיעור גובה המס
שיעור גובה המס הסופי, נקבע על פי שלושה קריטריונים מרכזיים:
פרמטר ראשון, שיעור ההכנסה של האזרח: כמו שכבר אמרנו קודם, מי שמרוויח יותר כסף, ישלם מיסים בשיעור גבוה יותר. כמה מס הוא ישלם? זה תלוי במה שנקרא בשפה מקצועית: ‘מדרגת המס’ בה הוא נמצא. מדרגות המס, קובעות, מה יהיה אחוז המס אותו נוציא מהמשוכרת לטובת המדינה, בהתאם לקבוצה אליה אנחנו משתייכים, ברמת השכר שלנו. למשל, מי שמרוויחים עשרת אלפים שקלים בחודש נמצאים במדרגת שכר אחת, בעוד מי שמרוויחים חמישים אלף שקלים בחודש, נמצאים במדרגת שכר אחרת.
פרמטר שני, הוצאות מוכרות: בית עסק לא רק מכניס כסף, אלא הוא גם מוציא. למשל, מאפרת מקצועית, מוציאה כסף על ציוד קוסמטי ואיפור. המדינה מכירה בכך שהמשכורת של אותה מאפרת, בשורה התחתונה, נמוכה יותר מהמחזור העסקי של העסק, פשוט משום שהיא נאלצה להוציא כסף עבור העסק. לכל ההוצאות הללו, יש שם, ‘הוצאות מוכרות’. אותן אנחנו מתעדים ואותן מס הכנסה מוריד, מהחישוב הסופי.
פרמטר שלישי, נקודות זכות למס: נחזור לדוגמא על האמא לילדים הקטנים. היא מקבלת נקודת זכות למס, במילים אחרות, היא יכולה לשלם פחות מיסים, כי המדינה יוצאת מנקודת הנחה שיש לה הוצאות, עליהן היא לא מדווחת למס הכנסה, למרות שהן רבות משמעות. ההוצאות הן עבור גידול הילדים. הרי איזו אמא תלך לעבוד אם לילדים הקטנים שלה אין מי שישמור עליהם? נקודות זכות למס הן גם עבור מצבים אישיים המובילים להוצאות כלכליות כבדות והן גם משהו שהמדינה נותנת מטעמים של תפיסה מדינית. למשל, חיילים משוחררים זכאים לנקודות זכות במס הכנסה, פשוט בתור סוג של תשורה, עבור השירות שלהם למען המדינה.
תמיד כדאי לפנות לעזרה כדי לקבל תמונה ברורה יותר
כדי שתוכלו לתרגם את האופן בו דיני מיסים רלוונטיים למקרה שלכם, תמיד טוב לפנות לקבלת סיוע מקצועי. כך תוכלו ליהנות מהזכויות המגיעות לכם על פי חוק וזו גם תהיה הדרך שלכם להבטיח כי תשלמו את המס הקבוע בחוק, בלי שום טעות.