בעוד שנכים בעלי תג רכב נכה, זכאים למקומות חניה שמורים בשטחים ציבוריים, חשוב לקחת בחשבון את צורכי החניה שלהם בבית. אם אתם או יקיריכם מחזיקים תג חניה לנכה, חשוב לדעת שהרשות המקומית צריכה לספק פתרון חניה גם באזור המגורים שלכם.
אנשים בעלי תג חניה לנכה יכולים לפנות לרשות המקומית בבקשה להקצות מקום חניה בלעדי ליד מגוריהם. לאחר שתמצאו זכאים, תקצה הרשות מקום חניה פרטי, תוך שאיפה למקם אותו קרוב ככל האפשר לביתכם במרחק מקסימלי של 200 מטר. במקרים בהם הקצאת חניה בטווח זה אינה ריאלית, הרשות רשאית לייעד ולסמן מקום חניה עד 400 מטר מהבית כדי לתת מענה.
הבנת הקריטריונים
קביעת זכאות
הקצאת מקום חניית נכים בסמוך למגורים ניתנת למי שמחזיקים בתג חניה לנכה ועומדים בקריטריונים ספציפיים שנקבעו על ידי רופא מוסמך מאשר נכות. יש לעמוד בתנאים הבאים:
- ניידות מוגבלת: הפרט חווה מגבלות הליכה ודורש כיסא גלגלים לצורך ניידות.
- הסעות הקשורות לנכים: לאדם יש מוגבלות המחייבת רכב להסעה עקב פגיעה בתפקוד הרגל.
- דרגת נכות: אנשים עם דירוג נכות של לפחות 90% זכאים לחניה, שכן בריאותם עלולה להיפגע מנסיעה ברגל ללא רכב. בעלי דירוג נכות מתחת ל-90% עשויים להיחשב זכאים לפי שיקול דעתה של הרשות המקומית.
- אנשים נלווים: יחידים המתלווים לנכה ונוהגים ברכב המיועד לנכה רשאים לחנות באותו מקום חניה מוקצה.
חריגים
הזכאות לחניית נכים אינה חלה על יחידים שכבר מחזיקים בחניה המותאמת במיוחד לצרכיו ומשתמשים בו באופן קבוע ובלעדי לרבות חניה פרטית לדירתם.
חניות נגישות ותכנית התו הכחול
חניות נגישות חיוניות לנהגים עם מוגבלות, ומספקות להם שטחים שמורים המותאמים במיוחד לצרכיהם. מקומות חניה אלה הם בדרך כלל רחבים יותר בהשוואה למקומות חניה רגילים, מאפשרים תנועה קלה יותר לנהגים נכים, וממוקמים אסטרטגית לנוחות ונגישות.
בישראל, תכנית “תו כחול” מציעה לנהגים נכים זכאים תו כחול, המעניק להם גישה למקומות ייעודיים אלה. קבלת תג כחול כרוכה במערכת ברורה של קריטריונים לזכאות ובתהליך הגשת מועמדות המבטיח כי רק מי שזקוק להתאמות כאלה יקבל את ההטבות. בסעיפים הבאים נעמיק בעונשים ובהגבלות על שימוש בלתי מורשה במקומות חניה נגישים, במושג התאמות סבירות לנהגים נכים ובתפקידן של המועצות המקומיות ביישום מדיניות חניה נגישה ובהסדרתה.
פרטים חשובים שכדאי לזכור
כדי להבטיח הבנה מקיפה של הקצאת מקומות חניה לנכים, שקלו את נקודות המפתח הבאות:
- כיסוי עלויות: הרשות המקומית אחראית לכיסוי ההוצאות הכרוכות בהקצאת מקום החניה והתקנת השילוט המתאים.
- בעלי דירות בבניינים משותפים: בתנאים ספציפיים, ניתן לאפשר לבעלי דירות בבניינים משותפים להקצות לעצמם מקום חניה בתוך מגרש החניה של הבניין או לדאוג לחנייה ייעודית.
- התחשבות בעיוורים: עיוורים בעלי תג חניה לנכה זכאים להקצאה וסימון של שטח חניה בסמוך למגוריהם כדי להקל על צרכיהם הספציפיים.
- הקצאות חניה ספציפיות לזמן: במקרים בהם הוקצה לרכב נכה מקום חניה עם שילוט המציין ימים או שעות מסוימים, יורשו רכבים אחרים המציגים תג נכה לחנות לפי הימים או השעות הייעודיים המצוינים בשלט.