מקור המילה ״שוק שורי״ מגיעה מתוך האנלוגיה לקרניו של השור כאשר הוא מרים את ראשו. שוק שורי הוא מצבו של השוק הפיננסי בו מחירי המניות עולים או צפויים לעלות. המונח “Bull Market” משמש לרוב להתייחסות לשוק המניות, אך ניתן לייחס אותו לכל דבר שנסחר, כגון אג”ח, נדל”ן, מטבעות, סחורות, וכו׳.
מכיוון שמחירי ניירות הערך עולים ויורדים למעשה ברציפות במהלך המסחר, המונח “שוק השוורים” מכוון בדרך כלל לתקופות ממושכות שבהן חלק גדול ממחירי ניירות הערך עולים בשווי.
שווקי השוורים נוטים להימשך חודשים ואף שנים.
מאפיניי השוק השורי (Bull Market)
שווקי השוורים מאופיינים באופטימיות לקראת ״עונת עליות מחירי המניות״, אמון המשקיעים וציפיות שתוצאות חזקות וחיוביות במחירי המניות ימשכו לתקופה ממושכת. קשה לחזות באופן עקבי מתי המגמות בשוק עשויות להשתנות. חלק מהקושי הוא שהשפעות פסיכולוגיות וספקולציות עשויות לפעמים לשחק תפקיד גדול בשווקים ולהשפיע גם כן על התנהגותם.
אין מדדים ואינדיקטורים ספציפיים ואוניברסלים המשמשים לזיהוי וניבוא של עליות השוק, אם כן היה אמצעי ניבוי כזה – כולם היו מיליונרים בעקבות כך – לא חושבים?
למרות זאת, אולי ההגדרה הנפוצה ביותר של שוק שוורי היא מצב שבו מחירי המניות עולים בלפחות 20%, בדרך כלל לאחר ירידה של 20% לפחות.
מכיוון שקשה לחזות את בואם של השווקים השוריים, אנליסטים יכולים בדרך כלל לזהות תופעה זו רק לאחר שהיא התרחשה.
שוק שוורי בולט בהיסטוריה האחרונה היה התקופה שבין 2003 ל-2007.
במהלך תקופה זו, מדד S&P 500 עלה בפער משמעותי לאחר ירידה קודמת. כשהמשבר הפיננסי של 2008 נכנס לתוקף, ירידות גדולות התרחשו שוב לאחר העליות הגבוהות בטווח השנים האלו.
מאפיינים של שוק שורי
שוקי שוורים מתרחשים בדרך כלל כאשר הכלכלה מתחזקת או כאשר היא כבר חזקה. שווקים אלה נוטים להתרחש בהתאם לתוצר מקומי גולמי (תמ״ג) חזק ופורה וירידה באבטלה ולעיתים קרובות יחפפו לעלייה ברווחי החברות.
אמון המשקיעים נוטה גם לטפס לאורך תקופת השוק השוורי.
הביקוש הכולל למניות יהיה חיובי, יחד עם הטון הכללי והמצב של השוק.
בנוסף, תהיה עלייה כללית בכמות פעילות ההנפקה במהלך שווקי השוורים.
יש לציין כי חלק מהגורמים הללו ניתנים לכימות וחישוב בקלות רבה יותר מאחרים. בעוד שרווחי חברות ואבטלה ניתנים לכימות, יכול להיות קשה יותר לאמוד את הטון הכללי של פרשנות השוק, למשל.
ההיצע והביקוש לניירות ערך נדנדו: ההיצע יהיה חלש בעוד הביקוש חזק.
המשקיעים יהיו להוטים לקנות ניירות ערך ומניות, בעוד מעטים יהיו מוכנים למכור. בשוק שוורי, משקיעים מוכנים יותר לקחת חלק בשוק (המניות) על-מנת להפיק רווח.
שוק שורי VS שוק דובי
ההפך משוק שורי הוא שוק דובי, המאופיין בירידת מחירים ובדרך כלל אפוף פסימיות ושליליות. האמונה הרווחת לגבי מקורם של מונחים אלו מצביעה על כך שהשימוש ב”שור” ו”דוב” לתיאור שווקים נובע מהאופן שבו בעלי החיים תוקפים את יריביהם.
שור דוחף את קרניו באוויר, בעוד שדוב מחליק את כפותיו כלפי מטה.
פעולות אלו הן מטאפורות לתנועה של שוק.
אם המגמה עולה, זה שוק שורי. אם המגמה יורדת, זהו שוק דובי.
שווקי השוורים והדובים חופפים לרוב למחזור הכלכלי, המורכב מארבעה שלבים:
התרחבות, שיא, התכווצות ושפל. תחילתו של שוק שוורי היא לעתים קרובות אינדיקטור מוביל להתרחבות כלכלית.
מכיוון שההד הציבורי לגבי התנאים הכלכליים העתידיים מניע את מחירי המניות, השוק עולה לעתים קרובות עוד לפני שמדדים כלכליים רחבים יותר, כדוגמת צמיחה בתוצר המקומי הגולמי.
כמו-כן, שוקי דובים מתחילים בדרך כלל לפני שההתכווצות הכלכלית מתחזקת.
מבט לאחור על מיתון טיפוסי בארה”ב מגלה ירידה בבורסה מספר חודשים לפני ירידה בתוצר.
אפשר להגיד במילים אחרות ששוק דובי מנבא ירידה בכלכלה באופן כללי.
איך ניתן לנצל את השוק השורי?
משקיעים שרוצים ליהנות משוק שורי צריכים לקנות מוקדם לאחר ירידות כדי לנצל את עליית המחירים ולמכור אותם כשהמחירים הגיעו לשיא שלהם.
למרות שקשה לקבוע מתי התחתית והשיא יתרחשו, רוב ההפסדים יהיו מינימליים ובדרך כלל זמניים.
עם זאת, מכיוון שקשה להעריך את מצב השוק כפי שהוא קיים כיום, אסטרטגיות אלו כרוכות גם במידה מסוימת של סיכון – היו ערניים לכך.
שוק שורי – קנה והחזק
אחת האסטרטגיות הבסיסיות ביותר בהשקעה היא תהליך רכישת נייר ערך מסוים והחזקה בו, והרעיון אולי למכור אותו במועד מאוחר יותר.
אסטרטגיה זו כרוכה בהכרח בביטחון מצד המשקיע- למה להחזיק בנייר ערך אלא אם כן אתם מצפים שהמחיר שלו יעלה?
מסיבה זו, האופטימיות שמגיעה יחד עם השווקים השוורים עוזרת לתדלק ולהאיר את גישת הקנייה וההחזקה.
המשכי קנייה והחזקה מוגברת גם במחירי מנייה נמוכה
קנייה והחזקה מוגברת היא ורסיה של אסטרטגיית הקניה והחזקה הפשוטה, והיא כרוכה בסיכון נוסף.
הנחת היסוד מאחורי גישת הקנייה וההחזקה המוגברת היא שמשקיע ימשיך לרכוש את אותה במניה גם אם מחירה ירד עוד ממחיר הקניה הראשוני שלו כל עוד הוא צופה כי תמשיך לעלות במחיר למרות הירידות העכשוויות.
שיטה נפוצה לדוגמא להגדלת החזקות מציעה שמשקיע יקנה כמות קבועה נוספת של מניות עבור כל עלייה במחיר המניה בסכום שנקבע מראש.
תיקונים בעולם השווקים השוריים והדוביים
תיקון (Consolidation) היא תקופה קצרה שבה המגמה הכללית במחיר נייר הערך מתהפכת. אפילו במהלך שוק שורי, לא מן ההכרח שמחירי המניות יהיו רק במגמת עלייה.
במקום זאת, סביר להניח שיהיו פרקי זמן קצרים יותר שבהם מתרחשות גם ירידות קטנות וממושכות ללא עליות או ירידות קיצוניות, גם כשהמגמה הכללית ממשיכה כלפי מעלה.
חלק מהמשקיעים צופים בשינויים בשוק השוורי ועוברים לקנות בתקופות אלה.
החשיבה מאחורי אסטרטגיה זו היא שבהנחה שהשוק השוורי נמשך, מחיר נייר הערך המדובר יזוז במהירות חזרה למעלה, ויספק למשקיע בראייה רטרואקטיבית מניות במחירי רכישה מוזלים תוך הפוטנציאל התמידי של אותה מניה לעלות למעלה.
מסחר מלא
ככל הנראה הדרך האגרסיבית ביותר לנסות לנצל שוק שורי היא התהליך המכונה מסחר מלא / יומי. משקיעים המשתמשים באסטרטגיה זו יקבלו תפקידים פעילים מאוד, תוך שימוש במכירה בחסר (Short) ובטכניקות מסחר נוספות אחרות על-מנת לנסות לסחוט ולהוציא רווחים מרביים כאשר שינויים מתרחשים בהקשר של שוק שוורי גדול יותר.
שוק שורי -מה גורם למחירי המניות לעלות?
שוקי שוורים מתקיימים לעתים קרובות זה לצד זה כלכלה חזקה, איתנה וצומחת.
מחירי המניות מבוססים על ציפיות עתידיות לרווחים ומהיכולת של חברות לייצר תזרימי מזומנים. כלכלת ייצור חזקה, תעסוקה גבוהה ועליה בתוצר מקומי גולמי (תג״מ) מרמזים ומנבאים שהרווחים ימשיכו לצמוח, והדבר בא לידי ביטוי בעליית מחירי המניות.
תופעות נוספות כדוגמת שיעורי ריבית נמוכים ושיעורי מס חברות נמוכים גם הן נחשבות לתופעות מנבאות לרווחיות החברות.
מדוע שוקי השוורים לפעמים יורדים והופכים לשוקי דובים?
כאשר הכלכלה מגיעה למצב קשה, למשל נוכח מיתון או זינוק באבטלה (דוגמא מצוינת לכך הנו משבר הקורונה שפקד את עולמנו ושינה אותו כליל) קשה להחזיק מעמד במחירי המניות בעלייה.
נוסף לכך, מיתונים מלווים לרוב בתפנית שלילית באווירת המשקיעים והצרכנים, כאשר הפסיכולוגיה של השוק נעשית מודאגת יותר ונתרעת מהעניין באמצעות הפחתת סיכונים.
במידה ושוק ההון מעניין אתכם, ההמלצה שלנו היא להיכנס לעומק ולקרוא מאמרים רבים הקשורים לתנודות השוק.
למידע ועדכונים נוספים מהעולם הפיננסי בקרו אותנו ברשתות החברתיות