לוגו מגזין הפיננסי
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

חוזים עתידיים: המדריך המקיף ביותר שתקראו

תגיות
מדריך חוזים עתידיים תמונה ראשית
rawpixel.com, Freepik@

חוזים עתידיים הם חוזים המותאמים לקנייה או מכירה של נכס במועד עתידי במחיר מוסכם מראש. חוזה עתידי עשוי להיות מניה של פולי סויה, קפה, נפט, מניות בודדות, מטבעות קריפטוגרפיים או כל דבר אחר שמגדירים כנייר ערך. חוזים עתידיים יכולים לשמש סוגים רבים של משקיעים פיננסיים, ובעיקר משקיעים וספקולנטים שמעריכים מחיר מניה מסוים בתוך כמה חודשים. במדריך הזה תלמדו מהם חוזים עתידיים, סוגי חוזים עתידיים, יתרונות, חסרונות וסיכונים, בואו נלמד על חוזים עתידיים!

אז מהם חוזים עתידיים?

חוזים עתידיים הם ניירות ערך שאותם משקיעים יכולים לקנות או למכור במחיר מסוים שנקבע מראש. בחוזים עתידיים טיפוסיים צד אחד מתחייב לקנות כמות מסוימת של ניירות ערך או סחורה, ולקבל אותה בתאריך מסוים (בד״כ 3 חודשים קדימה). הצד המוכר של החוזה מסכים לספק אותו. רוב המשתתפים בשווקי החוזים העתידיים הם משקיעים, או יצרני סחורות מסחריות או מוסדיות, לפי הוועדה למסחר בחוזים עתידיים על סחורות. חוזים עתידיים ואופציות על סחורות חייבים להיסחר באמצעות בורסה על ידי אנשים וחברות הרשומות ב-CFTC.

הדוגמא הפשוטה ביותר לחוזים עתידיים:

  1. נניח תיאורטית מחיר הזהב עומד כרגע על 1800 דולר
  2. אתם מעריכים כי בעוד 3 חודשים מהיום מחיר הזהב יעלה מעל 1900 דולר
  3. אתם קונים חוזה עתידי שמוסכם עליכם (הקונים) לקנות את מחיר הזהב ב-1400 דולר נניח בעוד 3 חודשים מהיום, תקנו 10 אונקיות זהב בשווי של 18,000 דולר (כפי שמוסכם בחוזה)
  4. והרי החדשות כולם שמחים כי מחיר הזהב הגיע ל-1950 דולר
  5. מה שאתם עושים זה לסגור את הפוזיציה שלכם מהר ולקחת את הרווח, ובידיכם 2 אופציות – 1: להמשיך להחזיק במניה או 2: למכור אותה במחיר בשוק במחיר הקניה העכשווי
  6. אתם מוכרים את חוזה הזהב ב-1950 דולר לאונקיה, וגרפתם לעצמכם רווח של 550 דולר רווח פר אונקיה * 10 אונקיות שקניתם = 5,500 דולר רווח, אתם סוגרים את הפוזיזציה שלכם במחיר השוק העכשווי ויוצאים ברווח
מסכי מחשב במסחרים אלקטרוניים המייצגים חוזים עתידיים

למה יש חוזים עתידיים?

חוזים עתידיים קיימים כי הם מספקים הזדמנויות לעסקאות ״ולהקטין״ סיכונים של תנודות מחירים גבוהים בשוק ההון. הנה מספר היתרונות העיקריים שמסבירים למה יש חוזים עתידיים:

  1. הגנה מסיכונים: חוזים עתידיים מאפשרים לעסקים ולמשקיעים להגן על עצמם משינויים פתאומיים במחירים של סחורות, מניות, תעודות התחייבות, ועוד. בזכות החוזים הם יכולים לקבוע מחירים מראש ולהפחית את הסיכון שבסיבוכים שבשוק, במקום להיות בפאניקה על כך שמחיר המניה יורד ויורד ואתם מפסידים יותר, באמצעות חוזים עתידיים אתם תוכלו להיות בטוחים כי המניה שלכם תמכר בוודאות במחיר x מסוים במקום להיות ״חופשיים בשוק״ ולהיות נתונים לחסדי שוק ההון.
  2. ניהול פיננסי: חוזים עתידיים מאפשרים ניהול פיננסי יעיל ותוך התחייבות נמוכה יחסית להון עצמי. מה שמאפשר לעסקים לשלב סחורות בעתיד במחירים קבועים בהתאם לצרכיהם הפוטנציאליים, ללא קשר לתנודות השוק, המצב הגלובלי ומחירי המניה המשתנים מעת לעת
  3. הזדמנויות לרווח: חוזים עתידיים מאפשרים למשקיעים לנצל הזדמנויות לרווח באמצעות חיזוי העתיד של שינויים במחירי השוק בטווח הרחוק. לדוגמה, אם המשקיעים יכולים לזהות כי מחיר סחורה מסוימת צפוי לעלות, הם יכולים לרכוש חוזה עתידי במחיר נמוך ולמכורו במחיר גבוה ולהרוויח כך מההפרש של חוזה הקניה במחיר הנמוך ומכירת אותו החוזה במחיר גבוה יותר
  4. שוק בטוח ושקוף: חוזים עתידיים יוצרים שוק בטוח למחזיקי הסחורות להגן על מחירי הסחורה שלהם, ולמשקיעים אשר מעוניינים לקנות את המניה רק מספר חודשים קדימה. מה שמקנה בטחון ושקיפות בשוק הפיננסי למשקיעים ומוכרי הסחורות, מה שיכול להיות מועיל למשתתפים השונים ״להמנע״ מזעזועי המחיר בשווקים.
גרף מניות המייצג חוזים עתידיים

איך עובדים חוזים עתידיים?

חוזים עתידיים מאפשרים להבטיח מחיר מכירה ספציפי ולהגן מפני אפשרות של תנודות מחיר פרועות (למעלה או למטה) קדימה. כדי להמחיש כיצד עובדים חוזים עתידיים, הנה כמה דוגמאות:

  • חברת תעופה שרוצה לנעול את מחירי הדלק הסילוני כדי למנוע עלייה בלתי צפויה במחירים, יכולה לקנות חוזה עתידי שיסכים לקנות כמות מוגדרת של דלק סילוני בעתיד במחיר מוגדר מראש (במידה והיו עליות במחירי הדלק). חוזים עתידיים מאפשרים לחברת התעופה הזו לקנות את מחיר הדלק במחיר שמוסכם מראש בחוזה במקום להיות נתונים לחסדי השוק ולקנות את הדלק במחיר גבוה בהרבה
  • מפיץ דלק עשוי למכור חוזה עתידי כדי להבטיח שיש לו שוק יציב לדלק וכדי להגן מפני ירידה בלתי צפויה במחירי השמן והדלק.
  • שני הצדדים מסכימים על תנאים ספציפיים: לקנות (או למכור) מיליון גלונים של דלק, אספקתו תוך 90 יום, במחיר של 3 דולר לליטר.

בדוגמה זו, שני הצדדים הם חברות אמיתיות שצריכות לסחור בסחורה הבסיסית כי היא הבסיס הנחוץ לעסק שלהן. הם משתמשים בשוק החוזים העתידיים כדי לנהל את הסיכון הפוטנציאלי של שינויי מחירים בעתיד.

אבל לא כולם בשוק החוזים העתידיים רוצים להחליף מוצר בעתיד. אנשים אלה הם משקיעים עתידיים או ספקולנטים, המבקשים להרוויח כסף משינויים במחירים בחוזה עצמו. אם מחיר הדלק הסילוני יעלה, החוזה העתידי עצמו הופך ליותר ערך, והבעלים של החוזה הזה יוכל למכור אותו תמורת יותר בשוק העתידי. סוגים אלה של סוחרים יכולים לקנות ולמכור את החוזה העתידי, ללא כוונה לקבל מסירה של הסחורה הבסיסית; הם רק בשוק כדי להמר על תנועות מחירים.

איך עובדים חוזים עתידיים?

סוגי חוזים עתידיים

חוזים עתידיים יכולים לשמש לקביעת מחירים על כל סוג של סחורה או נכס, כל עוד יש שוק רחב ומספיק לסחורה זו. הנה כמה מסוגי החוזים העתידיים הנסחרים ביותר:

  1. מזון וחומרי גלם: אלו היו החוזים הראשונים הזמינים בשווקים כמו הבורסה למסחר בחומרי גלם של שיקגו (CME). בנוסף לחוזים על דגנים, קיימים גם חוזים עתידיים כמו כותנה, עץ, חלב, קפה, סוכר, ואף במוצרי בשר חיים.
  2. אנרגיה: חוזים עתידיים על אנרגיה נותנים אפשרות לחשיפה גבוהה למסחר בסחורות כמו נפט וגז
  3. מתכות: חוזים אלו נסחרים במתכות תעשייתיות, כמו זהב, פלדה ונחושת.
  4. מטבעות: חוזים אלו נותנים הזדמנות להשקעה בשינויים בשערי החליפין ובריביות של מטבעות לאומיים שונים.
  5. חוזים פיננסיים: חוזים הנסחרים בערך העתידי של ניירות ערך או אינדקסים. לדוגמה, קיימים חוזים עתידיים על מדדי השוק S&P 500 ו-Nasdaq. קיימים גם חוזים עתידיים על מוצרים פיננסיים, כמו אגרות חוב ממשלתיות.

הסיכונים שבחוזים עתידיים: מרווח (Spread) ומינוף (Leverage)

ספקולנטים רבים לווים סכומים משמעותיים של כסף כדי להשקיע בשוק החוזים העתידיים מכיוון שזו הדרך העיקרית להגדיל את תנודות המחירים הקטנים כדי ליצור רווחים מקסימליים. לווית כסף למסחר מינוף גם מגבירה את הסיכון: אם השווקים נעים נגד הספקולציה שלכם, ועושים זאת בצורה דרמטית יותר ממה שציפיתם, אתם עלולים להפסיד יותר כסף ממה שהשקעתם בהתחלה. ה-CFTC מזהיר כי החוזים העתידיים מורכבים, תנודתיים ואינם מומלצים למשקיעים בודדים ומתחילים.

  • נניח יש ברשותכם 10,000 דולר. יש לכם ספקולציה חזקה כי מחיר הקמח הולך לעלות ביותר מ-10 אחוז בכמה חודשים הקרובים.
  • עליה של 10% במניה יקנה לכם רווח של 1,000 דולר ולא נשמע לכם רווחי למדי, אתם רוצים יותר.
  • באפשרותכם האופציה למנף את סכום ההשקעה הראשונית שלכם ולהכפיל אותה בX10 (כך שהפוזיציה שלכם תעמוד על 100,000 דולר) וצפי הרווח שאתם רוצים לקבל הוא 10% מהפוזיציה הממונפת, 10 אלף דולר.
  • הלכתם על האופציה הזו בוודאות כי מחירי הקמח יעלו בכמה חודשים הקרובים

לרשותכם 2 מצבים ריאליים שיכולים להתקיים במסחר חוזים עתידיים עם מינוף:

  • סנריו מספר 1: איזה יופי וואו מחיר הקמח עלה ב10% כמו שציפיתם ואתם רוצים לסגור את העסקה, כל שעליכם לעשות הוא לסגור את הפוזיציה הראשונה שלכם של ה-100 אלף דולר שמינפתם (לקחת משם את ה-10% רווח), לשלם את העמלה לברוקר ולצאת עם נניח 9,500 דולר רווח מהשקעה ראשונית של 10,000 דולר. הרווח שלכם היה X10 (במקום 1,000 דולר הרווחתם 10 אלף דולר) , במידה ומחיר הקמח עלה ב15% הרווח שלכם יהיה 15%, 15,000 דולר רווח מהשקעה ממונפת של 100,000. מקווים שלא בלבלנו אתכם עד כה, הישארו איתנו עוד קצת
  • סנריו מספר 2: וואו, לא כמו שציפיתם, מחיר המניה נפל ב10%, זכרו שנכנסתם בפוזיציה של 100 אלף דולר ומינוף של X10 (כמה יוצא 10% מתוך 100 אלף? 20 אלף), קיבלתם חום ופאניקה מטורפת, הפסדתם את כל סכום ההשקעה הראשונית שלכם (10,000 דולר) + 10 אלף דולר נוספים שכרגע אתם חייבים לברוקר ההשקעות שלכם + העמלה שקבעתם לשלם. ציפיתם למחיר X מסוים עם מינוף גבוה במקום זאת הפסדתם את את אותו הסכום הראשוני + חובות נוספים עקב המינוף הגבוה שנכנסתם אליו
משקיע עצוב על כך שהפסיד המון כסף באמצעות חוזים עתידיים

ככל שהמינוף גדול יותר, הרווחים גדולים יותר, אך גם ההפסד הפוטנציאלי גדול יותר: שינוי של 5% במחירים יכול לגרום למשקיע ממונף 10:1 להרוויח או להפסיד 50 אחוז מהשקעתו הראשונית. תנודתיות זו פירושה שספקולנטים זקוקים למשמעת ועצבים של ברזל כדי להימנע מחשיפת יתר לכל סיכון מיותר בעת השקעה בחוזים עתידיים.

הסכנות שב-Spread (המרווח שבין מחיר הקניה המוצע לבין מחיר המכירה המוצע)

אוקיי אז אתם רוצים למכור כרגע את החוזה שלכם ברווח המקסימלי שניתן (מחיר השוק) ולחזור הביתה עם המזומנים ולקנות לאישתכם משהו יפה. הצעתם את המניה במחיר השוק העכשווי ולאחר כמה שעות ציפיתם שהיא תמכר (הרי זהו מחיר השוק).

פתאום גיליתם כי הפוזיציה שלכם לא נמכרה (איך זה הגיוני? מכרתי במחיר השוק) לכאן נכנס נושא ה-Spread והמרווחים שבין מחיר השוק – למחיר הקניה – למחיר המכירה. מחיר המניה ירד בהרבה ממה שהצעתם למכירה בהתחלה, למה זה? כי לא היו קונים שהיו מוכנים לקנות באותו מחיר המניה העכשווי, לכן המניה שלכם לא נמכרה והפסדתם את הרווח המקסימלי שציפיתם לו. גם במידה והייתם בהפסד על אותה הפוזיציה, והצעתם את החוזה שלכם למכירה בסכום מסוים ואף אחד לא קנה אותו, אתם תמשיכו להיות בהפסד יותר ממה שהייתם עד שתציעו את החוזה שלכם המחיר הקניה שמוצע.

למה קורה Spread?

ההפרש במחירים בין חוזים עתידיים שונים, הידוע כ-Spread, קורה מבחינה טבעית ונובע ממספר גורמים בשוק ההון. הנה מספר הגורמים העיקריים שמייצרים את ההפרש במחירים:

  1. סכנות: Spread גדול יותר יתקבע כאשר קיימת סכנה גבוהה יותר בשוק. כלומר, כשיש התנגשויות גדולות יותר בשוק או כאשר סכנות מוגדרות ברמה גבוהה יותר, הצד הקונה ירצה למכור במחיר המינימלי ככל הניתן, והצד המוכר ירצה למכור במחיר המקסימלי ביותר, מה שיוצר פערי מחירים
  2. ספקים ובעלי מניות: הפעילות של ספקים (לדוגמה, יצרני נפט) או בעלי מניות (במקרה של מניות) עשויה לשנות את מחירי החוזים העתידיים. כשיש פעילות מוגברת של מכירה או קנייה מספקים או בעלי מניות בשוק העתידי, זה יכול ליצור Spread ופערי מחירים במניות.
  3. עומסי מסחר: כאשר קיימת פעילות מסחר גבוהה בחוזים עתידיים של נכס מסוים, זה עשוי להפיק את ההפרש בין המחירים כתוצאה מתנועות גדולות של קנייה ומכירה בשוק.
  4. ריביות (Interest Rates): ההבנה השלמה של יחסי ריביות ושוק הכסף יכולה להביא להבנה טובה יותר של Spread. כשריביות בינלאומיות שונות משנות, זה עשוי לשנות את ההפרש בין החוזים העתידיים בנכסים שונים.

Spread נמצא בכל מקום בשוק העתידי והוא המחיר שמשתנה על פי תנאים רבים. משתפי השוק משתמשים בהפרשים אלו לניתוח השוק ולקבלת מידע על התנועה והסכנות בו.

משקיע שמח לאחר שמכר מניות והרוויח המון כסף

כיצד לסחור בחוזים עתידיים

קל יחסית להתחיל לסחור בחוזים עתידיים. עליכם לפתוח חשבון עם ברוקר שתומך בשווקים ובחוזים עתידיים בהם אתה רוצה לסחור. הברוקר שלכם ככל הנראה ישאל על הניסיון שלכם עם השקעות, הכנסות ושווי נקי. שאלות אלו נועדו לקבוע את רמת הסיכון שהברוקר יאפשר לכם לקחת על עצמו, מבחינת סיכוני מרווח, פוזיציות ואופן המסחר שלכם.

חלק מהבורסות יאפשרו לכם לפתוח חשבון מסחר בדמו. בו תוכלו לתרגל מסחר בחוזים עתידיים עם “כסף דמה” לפני שאתם מתחייבים לכספים אמיתיים במסחר הראשון שלכם. זוהי דרך נהדרת לבדוק את ההבנה שלכם לגבי השווקים העתידיים וכיצד השווקים, המינוף והפוזיציות משקפים את תיק ההשקעות שלכם. אם אתם רק מתחילים, אנו ממליצים לכם בחום להקדיש זמן למסחר בחשבון דמו ווירטואלי עד שאתם בטוחים במסחר שלכם.

אפילו משקיעים מנוסים ישתמשו לעתים קרובות בחשבון מסחר דמו כדי לבדוק אסטרטגיות חדשות. ברוקרים מסוימים עשויים לאפשר לכם גישה לכל מגוון השירותים האנליטיים שלהם בחשבון המסחר בדמו כדי שתוכלו לפתח את יכולות המסחר בשוק ההון שלכם.

ההיסטוריה של החוזים העתידיים שהחלה באמריקה של שנת 1,800

כדי להבין את השורש של חוזים עתידיים והתכלית האמיתית שלהם בעולם וכיצד שיטת מסחר זו התפתחה, עלינו להביט מעט אחורה אל היסטוריה ולהבין כיצד הכל התחיל:

ההיסטוריה של החוזים העתידיים באמריקה ובשיקגו מתחילה בשיא המהפכה התעשייתית ומהפכת התחבורה באמריקה בשנות ה-40 של המאה ה-19 (1840±). באותם שנים, טכנולוגית הרכבות וקווי הטלגרף צמחו ושגשגו, ובקרב גם המכונות החקלאיות המשופרות כמו החרמש הקוצר שאפשר לחקלאים לייצר תפוקה כפולה של חיטה, תירס ודגנים. סוחרם וחקלאיים רבים מכל אזורי אמריקה הגיעו לשיקגו כדי להפיץ את סחורותיהם בכל העולם.

החרמש שאפשר לחקלאים לייצר תפוקה כפולה של חומרי גלם ולמכור אותם באמצעות חוזים עתידיים
חרמש הסוסים שאפשר לחקלאים לייצר תפוקה כפולה של חומרי גלם ולמכור אותם באמצעות חוזים עתידיים (קרדיט: Britanica)

מזרח אמריקה בתחילת המאה ה-19 הייתה מרכז חקלאי ביתי נטו, כשחקלאים ובעיקר מחזיקי אדמות קטנים מייצרים חקלאות בעיקר לשימור עצמי ומזון משפחתי. בעידן התעשייתי, עם התפשטות הרכבת ושורות הטלגרף, נפתחו הזדמנויות חדשות למסחר, החלפה ומכירה של סחורות ופיתוח קשרים חדשים של המזרח עם המערב.

בפרט, טכנולוגיית הרכבות והטלגרף קישרו את אמריקה המזרחית עם המערבית, והביאו לצמיחה מהירה של העיר המרכזית בה התחיל הכל, שיקגו.

לכאן נכנסה לתמונה ״החוזים העתידיים״: בעלי הסחורות הגיעו אל מרכז המסחר של שיקגו וכאשר המשקיעים התעניינו לרכוש את החיטה במחיר נמוך עוד לפני שהיא הגיעה לשוק המופץ, נסגרו עסקאות תבואה וסחורות חצי שנה מראש.

מבחינת החקלאיים, זו הייתה תוכנית מעולה וגם Win Win – הם יכלו למכור את החיטה שלהם לפני שהגיעה אל השוק בשיקגו, ובנוסף, היה להם תמיד סכום ערבון שיבטיח שלא יפסידו במקרה והחוזה לא יתקיים. מבחינת הקונים, זה הייתה אפשרות נפלאה לרכוש את החיטה מראש לפני שהיא הגיעה לשוק ולפני שהמחיר התייקר לאחר מכן.

בשנת 1848, נפתחה בשיקגו תחנת מכירה מרכזית שבה חקלאים וקונים יכלו להיפגש ולבצע מסחר בחיטה ״בשיטת ספוט״ (על המקום) – המשמעות היא העברה ומסחר בסחורות מיידית תמורת תשלום מראש. מה שנחשב לראשית ״החוזים העתידיים״ אז נקרא Spot Grain.

סוחרים וקונים אשר מגיעים למרכז שיקגו למשא ומתן על סחורות וחוזים עתידיים
בתמונה ניתן לראות סוחרים וקונים אשר מגיעים למרכז שיקגו למשא ומתן על סחורות וחוזים עתידיים

לאחר מכן, התפתחו החוזים העתידיים כפי שאנו מכירים אותם היום. חקלאים (המוכרים) וקונים (הקונים) החלו להתחייב להחליף חיטה במטבע מסוים בעתיד, וזה היה עובד – החקלאי יכל להתחייב לספק לקונה 5,000 בושלים של חיטה בסוף יוני. כך, החקלאי ידע כמה תשלום יקבל על חיטתו, והקונה ידע מראש באופן בטוח מה יהיו ההוצאות שלו.

עם הזמן, התפשטה שיטה זו גם ככלי אמצעי לקבלת הלוואות מבנקים, ואף התחילו לעבור בידי אנשים שאינם מעוניינים לספק או לקנות את הסחורות אלא מתייחסים להם כאמצעי מסחר – ספקולנטים. זהו השלב הראשון שבו החוזים העתידיים נקטעו מהשימוש החקלאי בלבד והתפשטו לשיטות מסחר פיננסיות שונות לכדי מה שאנו מכירים כיום.

היום, שיקגו היא עיר שמשמשת כמרכז החשוב ביותר בעולם למסחר בחוזים עתידיים ואופציות של חומרי גלם ומזון, שוק זה מקיים מגוון רחב של סחורות, ממזון וחקלאות עד אנרגיה ופיננסים, והוא חשוב ביותר לכלי המימון והניהול הפיננסי בשווקים הגלובליים, ומהווה את נקודת הסחר החשובה ביותר בארצות הברית.

רוצים לדעת עוד על שוק ההון? לחצו כאן

תגיות

אהבתם את הכתבה? שתפו

CBD עוזר לכלב שלך במגוון דרכים

כתבות אחרונות

בינה מלאכותית ו-AI

חדשות רכב

מודעה